- Locatie
Gemeentehuis Bladel, Raadszaal, Markt 21, 5531 BC Bladel
- Voorzitter
- N.C.H.B. (Niels) Beerens
- Toelichting
-
De commissievergadering Grondgebied vindt plaats om 19.30 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis van Bladel. De conceptagenda voor deze vergadering tref je hier aan.
Het betreft een openbare commissievergadering, die openstaat voor insprekers en die rechtstreeks is te volgen via deze pagina.
Inwoners/belanghebbenden die tijdens de vergadering wensen in te spreken over een onderwerp op de agenda, melden zich vooraf aan via griffie@bladel.nl
De uitzending wordt automatisch ondertiteld waardoor woorden en zinnen fouten kunnen bevatten. De ondertiteling is een paar uur na de vergadering zichtbaar. Je kunt de ondertiteling aanzetten door links onderin het scherm op de CC knop te klikken.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
-
De plv. voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.
Bericht van verhindering:
- Koos van den Heuvel (CDA) wordt vervangen door Ghislaine Baijens
- Casper Valk (BT) wordt vervangen door Arnoud van Hulst
- Twan van Gils (VHP) wordt vervangen door Helma Claassen
- Voorzitter Dick Zumker (BT) wordt vervangen door Niels Beerens (CDA).Besluitenlijsten
Onderwerp Besluitenlijst commissie Grondgebied 2 december 2024 -
2
Besluit
De conceptagenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Besluit
Er heeft zich niemand aangemeld voor het spreekrecht.
-
4VASTSTELLEN BESLUITENLIJST EN LIJST VAN TOEZEGGINGEN
-
4.1
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst van de commissie Grondgebied van 14 oktober 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
4.2
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
5.1
Ingekomen stukken zijn documenten die geadresseerd zijn aan de gemeenteraad en niet afkomstig zijn van het college van Burgemeester & Wethouders.
Besluit
-
Het volgende stuk wordt op initiatief van VVD en VHP behandeld:
GBOH_Herstructurering Oude Provincialeweg in Hapert_01112024
Portefeuillehouder Van Dongen-Hermans zegt toe de snelheidsmeter opnieuw te plaatsen en terug te komen op de overige (verkeersremmende) maatregelen die genomen (kunnen) worden.
Toezeggingen
Titel (Verkeersremmende) maatregelen Oude Provincialeweg te Hapert -
5.2
De volgende mededelingen zijn ter informatie voor de gemeenteraad door het college van burgemeester & wethouders vastgesteld:
- Mededeling: Start project De Groene Zone Isoleren
- Mededeling: Uitvoering van de pilot voor het snippergroenproject in de dorpskern Casteren
- Mededeling: Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij
- Mededeling: Beleidsregel Pré-mantelzorgwoning 2024
- Mededeling: Convenant Biobased Bouwen & Telen in de Metropoolregio Eindhoven
- Mededeling: Koersdocument GGA Kempenland-West
Besluit
-
De volgende raadsmededelingen worden door de commissie behandeld:
Koersdocument GGA Kempenland-West:
Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat het Koersdocument door de stuurgroep voor kennisgeving is aangenomen, en daarmee niet is vastgesteld doordat niet alle betrokken partijen het document volledig kunnen onderschrijven. De doelen uit het koersdocument worden doorvertaald in de Omgevingsvisie en gemeentelijk beleid.
Beleidsregel Pré-mantelzorgwoning 2024
- De fracties BT en CDA kondigen een motie aan met betrekking tot:
- De leeftijdsgrens vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd
Mogelijkheden om een pré-mantelzorgwoning te gebruiken ter huisvesting van jongeren
Portefeuillehouder Jansen geeft aan dat 1 pré-mantelzorgwoning vergunningsvrij mogelijk is. Een tweede pré-mantelzorgwoning is uitsluitend mogelijk middels een vergunningsprocedure. Portefeuillehouder Jansen geeft aan dat de AOW-gerechtigde leeftijd bewust is gekozen.
Convenant Biobased Bouwen & Telen in de Metropoolregio Eindhoven
Raadsmededelingen
Onderwerp Mededeling: Beleidsregel Pré-mantelzorgwoning 2024 Mededeling: Convenant Biobased Bouwen & Telen in de Metropoolregio Eindhoven Mededeling: Koersdocument GGA Kempenland-West Mededeling: Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij Mededeling: Start project De Groene Zone Isoleren Mededeling: Uitvoering van de pilot voor het snippergroenproject in de dorpskern Casteren -
6
Besluit
-
Door het college worden geen mondelinge mededelingen gedaan ten behoeve van actieve informatie.
-
7RAADSVOORSTELLEN
-
7.1
Eind 2021 stelden de colleges van de vier Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden de Ontwikkelstrategie De Kempen ‘Vanuit eigen kracht, een meerwaarde binnen de Brainportregio’ vast. Deze strategie op de thema’s wonen, werken en bereikbaarheid was een bundeling van bestaand beleid, exclusief de gevolgen van de schaalsprong, de snelle (economische) groei van de regio. In april/mei 2023 stelden de gemeenteraden van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden de bestuursopdracht Ontwikkelstrategie De Kempen vast voor het gezamenlijk opstellen van een vervolg-ontwikkelstrategie. Het doel van de bestuursopdracht is het bepalen van de strategische koers van de Kempen tot 2040.
In september 2024 stemde de gemeenteraad in met het rapport “Ontwikkelstrategie De Kempen 2024-2040” en werd het college opdracht gegeven de voorkeursrichting uit te werken tot een voorkeursscenario.
Het voorkeursscenario is nu verwerkt in de Ontwikkelstrategie De Kempen 2024-2040 met de titel 'Samen op eigen wijze vorm geven'. De gemeenteraad wordt voorgesteld deze vast te stellen.
Eerdere besluitvorming:
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Ontwikkelstrategie De Kempen 2024-2040 "Samen op eigen wijze vorm geven” vast te stellen (Bijlage 03).
Besluit
De commissie oordeelt het voorstel voldoende voorbereid voor finale standpuntbepaling en dat geen specifieke punten uit de commissie zijn overgebleven voor bediscussiëring door de gemeenteraad.
De commissie adviseert de gemeenteraad om dit raadsvoorstel ongewijzigd als hamerstuk te behandelen in de raadsvergadering van 19 december 2024, en daarmee conform het voorstel van het college te stemmen.Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat mobiliteit de grootste uitdaging vormt in acht nemende de woningbouwtoename en dat er andere oplossingen (dan de reconstructie) zullen moeten komen om de problematiek op de N284 op te lossen.
Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat in alle vier de gemeenteraden dezelfde ontwikkelstrategie voorligt en hetzelfde raadsvoorstel. Indien de gemeenteraad van Eersel anders beslist dan zal een herijking dienen plaats te vinden en wordt een nieuw voorstel aan de gemeenteraad van Bladel voorgelegd.
Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat de ontwikkelstrategie na vaststelling wordt uitgewerkt in diverse beleidsterreinen (woning, bedrijventerreinen, mobiliteit). Dit zal geen separaat uitwerkingsdocument zijn. Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat de verbinding met de regio Tilburg onderdeel uitmaakt van de uitwerking.Schriftelijke vragen
Onderwerp BT inzake Ontwikkelstrategie De Kempen 2024-2040 -
7.2
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht gegaan. Daarvoor is het noodzakelijk dat de gemeenteraad 1 omgevingsvisie voor het gehele grondgebied vaststelt. De omgevingsvisie is de integrale langetermijnvisie waarin de gemeente haar ambities en beleidsdoelen vastlegt voor de fysieke leefomgeving. Op 6 juli 2023 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het procesvoorstel en het startdocument om te komen tot deze omgevingsvisie.
In mei 2024 is vervolgens het toekomstscenario 'Vitaal Bladel, alles bij de hand' vastgesteld als richtinggevend voor de omgevingsvisie van de gemeente Bladel als geheel, waarbij specifiek voor de kernen Hoogeloon, Casteren en Netersel in de omgevingsvisie ook oog dient te zijn voor toekomstscenario ‘Landelijk wonen in Bladel’.
Daarnaast nam de raad het besluit om een eerste concept-omgevingsvisie ter reactie voor te leggen aan de gemeenteraad, en dat daarbij ook de volgende aspecten zijn verwerkt:
a. Alle aspecten van vitaliteit in de fysieke leefomgeving zoals omschreven in het Gezond en Actief Leven Akkoord, hoofdstuk 3B;
b. Alle opgaven en ambities uit het Startdocument Omgevingsvisie;
c. De Brede visie op welzijn;
Relevante eerdere besluitvorming:
- Procesvoorstel Omgevingsvisie (6 juli 2023, agendapunt 9.4)
- Informatiebijeenkomst Input omgevingsvisie (25 maart 2024)
- Toekomstscenario's Omgevingsvisie (mei 2024)
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Kennis te nemen van de concept-ontwerp omgevingsvisie;
- In te stemmen met het vervolgproces.
Besluit
De commissie oordeelt het voorstel voldoende voorbereid voor finale standpuntbepaling en dat de volgende punten uit de commissie zijn overgebleven voor bediscussiëring door de gemeenteraad:
- Procesgang/tijdlijn ten aanzien van concrete kaders/uitvoeringsprogramma’s
- Anticiperen met een passend voorzieningenniveau op woningbouwuitbreidingen
De commissie adviseert de gemeenteraad om dit raadsvoorstel ongewijzigd als bespreekstuk te behandelen in de raadsvergadering van 19 december 2024.Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat de ontwerp-omgevingsvisie een beleidsarme bundeling betreft van alle huidige beleidsuitgangspunten met betrekking tot de fysieke leefomgeving. Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat de Omgevingsvisie cyclisch onderhouden dient te worden, maar dat daarin nog een modus (geheel of programmatisch) gevonden moet worden.
Alle programma’s in de Omgevingsvisie hebben ook een eigen uitvoeringsprogramma waarin is opgenomen welke concrete activiteiten, maatregelen en beleid er gevoerd wordt om invulling te geven aan de kaders uit de Omgevingsvisie. Idealiter worden deze doorvertaald ter monitoring in de P&C-cyclus.
Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat het (financieel) lastig is om voorzieningen vooruitlopend op de groei te realiseren.
Portefeuillehouder d’Haens geeft aan dat het raadsvoorstel te abstract is om de financiële consequenties ervan in beeld te brengen. -
7.3
Op 7 juli 2022 stelde de gemeenteraad de Verkeersvisie 2035 vast. De verkeersvisie zet in op de mobiliteitstransitie en minder auto-afhankelijk zijn. Eén van de acties uit de Verkeersvisie is het opstellen van parkeerbeleid. Het parkeerbeleid is een uitwerking van de verkeersvisie op het onderdeel parkeren. Om te komen tot een nieuw parkeerbeleid wordt de commissie Grondgebied gevraagd te reageren op een negental vragen.
Op basis hiervan wordt het nieuwe parkeerbeleid vormgegeven en in maart 2025 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Relevante eerdere besluitvorming:
- Verkeersvisie 2035 - juli 2022
- Uitvoeringsplan Verkeersvisie 2024-2028 - maart 2023
- Informatiebijeenkomst Parkeerbeleid - 26 maart 2024
Behandelwijze: Ieder discussiepunt wordt apart behandeld door de commissie (incl. reactie college). Indien nodig in twee termijnen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Er wordt geen besluit gevraagd van de gemeenteraad.
De volgende discussiepunten worden behandeld:
- Gebiedsindelingen: Hoe denkt u over de gebiedsindeling van de verschillende kernen in de gemeente?
- Parkeernormen: Wilt u hoog, laag of op het midden van de bandbreedte van de parkeernormen zitten? En zou u onderscheid willen maken door bijvoorbeeld in en rond het centrum laag op de bandbreedte te zitten en in de overige gebieden in het midden?
- STOMP-principe: Graag willen we weten hoe u denkt over de toepassing van het STOMP-principe op de inrichting van de openbare ruimte? En in welke mate wilt u sturen, stimuleren of ontmoedigen?
- Fietsparkeernormen: Hoe kijkt u aan tegen het toepassen van fietsparkeernormen bij ruimtelijke ontwikkelingen? Vindt u dat we extra moeten inzetten op fietsparkeren in het openbare gebied? En vindt u dat het realiseren van (extra) fietsparkeren ten koste mag gaan van autoparkeren?
- Parkeeraanbod: Hoe staat u tegenover het accepteren van een verhoogde bezettingsgraad van 90% in plaats van de gebruikelijke 85%?
- Deelmobiliteit: Ziet u kansen en meerwaarde voor de inzet van deelmobiliteit als alternatief voor autobezit en minder parkeerbehoefte?
- Mobiliteitsfonds: Wil u inzetten op het instellen van een mobiliteitsfonds waarbij het fonds gevuld wordt met afkoop van parkeerplaatsen en deze middelen besteden aan mobiliteitsmaatregelen zoals hubs? Moet er een maximum percentage af te kopen parkeerplaatsen zijn?
- Vrijstelling kleine ontwikkelingen: Wilt u een vrijstelling voor kleine ontwikkelingen opnemen in het parkeerbeleid?
- Parkeerdruk: Vindt u dat we doelstellingen over parkeerdruk en verdeling van de parkeercapaciteit moeten opnemen in het beleid? Bent u van mening dat we daar structureel onderzoek naar moeten doen, denk aan een parkeerdrukmeting en/of parkeermotieven onderzoek in de centra (bijvoorbeeld elke vijf jaar)?
Besluit
De commissie geeft een oordeel over de volgende negen aspecten ten behoeve van het op te stellen parkeerbeleidsplan:
1. Gebiedsindelingen
2. Parkeernormen
3. STOMP-principe
4. Fietsparkeernormen
5. Bezettingsgraad parkeeraanbod
6. Deelmobiliteit
7. Mobiliteitsfonds
8. Vrijstelling kleine ontwikkelingen
9. Doelstellingen en meten verwerken in beleid
De commissie adviseert de gemeenteraad de discussienota niet te behandelen in de raadsvergadering.Schriftelijke vragen
Onderwerp VVD inzake Discussienota: Opstellen nieuw parkeerbeleidsplan Bladel -
8
Toezeggingen
Titel Plaatsing (kleine) windmolen op bedrijventerrein Stand van zaken verhoging Schelpenpad -
9SLUITING