Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Inwoners

dinsdag 27 augustus 2024

19:30 - 20:37
Locatie

Gemeentehuis Bladel, Raadszaal, Markt 21, 5531 BC Bladel

Voorzitter
D. (Dick) Zumker
Toelichting

De commissievergadering Inwoners vindt plaats om 19.30 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis van Bladel. De conceptagenda voor deze vergadering tref je hieronder aan.


Het betreft een openbare commissievergadering, die openstaat voor insprekers en die rechtstreeks is te volgen via deze pagina.
Inwoners/belanghebbenden die tijdens de vergadering wensen in te spreken over een onderwerp op de agenda, melden zich vooraf aan via griffie@bladel.nl


De uitzending wordt automatisch ondertiteld waardoor woorden en zinnen fouten kunnen bevatten. De ondertiteling is een paar uur na de vergadering zichtbaar. Je kunt de ondertiteling aanzetten door links onderin het scherm op de CC knop te klikken.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.

    Bericht van verhindering:

    • Ward Kolman (VVD)
    • Dries Zumker (BT) wordt vervangen door Niek Panjoel
    • Corry Stoelinga (VHP) wordt vervangen door Toon van Dun
  2. 2

    Besluit

    De conceptagenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Besluit

    -

    Niemand heeft zich gemeld voor het spreekrecht.

  4. 4

    Besluit

    De besluitenlijst van 11 juni 2024 wordt ongewijzigd vastgesteld.

    Er vindt geen behandeling van de lijst met toezeggingen plaats.

  5. 5

    Besluit

    De commissie adviseert de gemeenteraad de ingekomen stukken en mededelingen van de commissie Inwoners en Middelen en Algemene Zaken conform de voorgestelde wijze van afdoening vast te stellen.

  6. 5.1

    Ingekomen stukken zijn documenten die geadresseerd zijn aan de gemeenteraad en niet afkomstig zijn van het college van Burgemeester & Wethouders.

    Besluit

    -

    Er vindt geen behandeling van een ingekomen stuk plaats.

  7. 5.1.1

    Schriftelijke vragen

    Onderwerp
    CDA inzake geluid padelbanen Bladel
  8. 5.1.2
    Ingekomen stukken commissie Middelen & Algemene Zaken
  9. 5.2

    Mededelingen zijn documenten die geadresseerd zijn aan de gemeenteraad en die afkomstig zijn van het college van Burgemeester & Wethouders. Via mededelingen informeert het college de gemeenteraad.

    Besluit

    -

    CDA: Mededeling Resultaat cliëntervaringsonderzoeken 2023 Maatschappelijke Dienstverlening
    Portefeuillehouder Jansen geeft aan dat een verbetertraject wordt opgezet om de opkomst en cijfers te verhogen. De wethouder geeft aan aandacht te zullen vragen voor het kenbaar maken van de mogelijkheid tot een onafhankelijk cliëntondersteuner tijdens het eerstvolgende beleidsoverleg met de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening van de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten (GRSK).

  10. 5.2.1

    De volgende mededelingen zijn ter informatie voor de gemeenteraad door het college van burgemeester & wethouders vastgesteld:

    • Mededeling: Procesvoorstel Meerjarenbeleidskader jeugdhulp Kempengemeenten 2026-2030 en uitvoeringsprogramma

    • Mededeling: Jaarverantwoording kinderopvang 2023

    • Mededeling: Voortzetten bovenregionaal project SKIP

    • Mededeling: Resultaten cliëntervaringsonderzoeken 2023 Maatschappelijke Dienstverlening

    • Mededeling: Programma mantelzorgondersteuning en -waardering 2024

    Raadsmededelingen

    Onderwerp
    Mededeling: Jaarverantwoording kinderopvang 2023
    Mededeling: Procesvoorstel Meerjarenbeleidskader jeugdhulp Kempengemeenten 2026-2030 en uitvoeringsprogramma
    Mededeling: Programma mantelzorgondersteuning en -waardering 2024
    Mededeling: Resultaten cliëntervaringsonderzoeken 2023 Maatschappelijke Dienstverlening
    Mededeling: Voortzetten bovenregionaal project SKIP
  11. 5.2.2

    De volgende mededelingen zijn ter informatie voor de gemeenteraad door het college van burgemeester & wethouders vastgesteld:

    • Mededeling: Meicirculaire 2024

    Raadsmededelingen

    Onderwerp
    Mededeling: Meicirculaire 2024
  12. 6

    Besluit

    -

    Wethouder Jansen brengt het artikel over de hoge sportuitgaven van gemeente Bladel in het Eindhovens Dagblad onder de aandacht en stelt dat we hier trots op mogen zijn.

  13. 7
    RAADSVOORSTELLEN
  14. 7.1

    Het huidige zwembad De Smagtenbocht in Bladel is sterk verouderd en aan vervanging toe. Om het zwemmen en het zwemonderwijs in de gemeente Bladel naar de toekomst toe veilig te stellen zijn er plannen voor een nieuw zwembad bij de Egyptische Poort. Het nieuwe zwembad wordt onderdeel van een multifunctionele (sport)accommodatie. Op 7 juli 2022 heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders verzocht om het deelproject van de multifunctionele accommodatie met binnenzwembad verder uit te werken en voor de realisatie € 18 miljoen als B-rubricering op te nemen in de begroting. Hierbij is rekening gehouden met een kostendekkende huurinkomst en een exploitatiesubsidie van €225.000,- per jaar. Dit raadsvoorstel is een tussenstap waarbij de raad gevraagd wordt een keuze te maken voor het soort binnenzwembad. De gekozen variant wordt uitgewerkt tot een schetsontwerp met programma van eisen en exploitatiebegroting met een risicoparagraaf op basis waarvan de gemeenteraad een krediet kan vrijmaken voor de realisatie ervan.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de drie scenario’s voor het binnenzwembad.
    2. Overwegende kennis te hebben genomen van de scenario's te besluiten om te kiezen voor scenario 3 binnenzwembad als onderdeel van het sportcentrum Egyptische Poort welk als startpunt dient bij het opstellen van een programma van eisen en het verdere ontwerpproces.
    3. Het college toestemming te verlenen te starten met de voorbereiding voor het opstellen van een programma van eisen en schetsontwerp en de verwachte voorbereidingskosten hiervan ad € 50.000,- te verwerken in een later voor te leggen kredietvoorstel voor de verdere ontwikkeling en realisatie van het zwembad.

    Besluit

    De commissie oordeelt het voorstel voldoende voorbereid voor finale standpuntbepaling en dat de volgende punten uit de commissie zijn overgebleven voor bediscussiëring door de gemeenteraad:

    • een variant 2b: bassin met apart doelgroepenbad én buitenbad met ligweide;
    • de recreatiemogelijkheden/-opties;
    • een verzoek aan het college om een scenario buitenbad uit te werken, zodat in december een integrale afweging gemaakt kan worden voor zowel binnen als buitenzwemmogelijkheid (zwemvijver/buitenbad).
      De commissie adviseert de gemeenteraad om dit raadsvoorstel ongewijzigd als bespreekstuk te behandelen in de raadsvergadering van 12 september 2024.

    Portefeuillehouder Jansen licht toe dat het college een betaalbaar gezinszwembad voor de regio beoogt.
    Portefeuillehouder Jansen stelt dat terughoudend is gerekend met de bezoekersaantallen. (De schaalsprong is hierin niet meegenomen.) Door de aanzuigende werking van recreatiewater is de exploitatiebegroting sluitend. Echter, hoe groter het zwembad, hoe groter het risico met het oog op bezoekersaantallen.
    Wethouder Jansen wijst erop dat bij variant 2 met buitenbad, zoals de VHP oppert, er een andere exploitatie ligt. Recreatie heeft een positieve invloed op de exploitatiebegroting. Bij een buitenbad is dit beperkter vanwege de beperkte openstelling.
    De wethouder geeft aan dat een glijbaan mogelijk is. Wethouder Jansen licht toe dat het college gekeken heeft wat zou kunnen, maar de mogelijkheden niet nader heeft onderzocht. Indien de raad een ander type recreatiebad wenst, is dit mogelijk maar dient dit nog financieel doorgerekend te worden.
    De portefeuillehouder stelt dat er voldoende ruimte is voor de verenigingen. Portefeuillehouder Jansen zegt toe schriftelijk terug te komen op de vraag of het voorgestelde bad (scenario 3) voldoet aan het wedstrijdbadformaat.
    Portefeuillehouder Jansen meldt dat het onderzoeksrapport over de zwemvijver momenteel bij de provincie ligt in verband met een eventuele ontgrondingsvergunning. De portefeuillehouder benoemt dat het een ingewikkelde procedure betreft, met de nodige haken en ogen op het gebied van (water)kwaliteit. In december kan de raad een voorstel over de zwemvijver verwachten, evenals een uitwerking van het (binnen)zwembad. De wethouder geeft aan dat, indien de raad dit wenst, ook het scenario buitenbad uitgewerkt kan worden voor december. Wethouder Jansen licht toe dat het college het buitenbad-scenario heeft laten opnemen in de bijlage bij het voorliggende voorstel omdat het college twijfels bij de raad bespeurt over een zwemvijver.
    Dhr. Jansen geeft aan dat er verschillende mogelijkheden zijn voor het beheer van het zwembad en de aanbesteding. In het uitgewerkte voorstel dat in december aan de raad wordt voorgelegd, wordt hier meer over vermeld.
    Wethouder Jansen geeft aan dat er momenteel een conceptintentieovereenkomst ligt voor de partners binnen de multifunctionele sportaccommodatie.
    De portefeuillehouder geeft aan dat het college drukdoende is met de programmabegroting 2025 en mogelijk met een voorstel richting raad komt voor wat betreft dekking van investeringen uit de algemene reserve.

    Schriftelijke vragen

    Onderwerp
    BT inzake Binnenzwembad Egyptische Poort
    CDA inzake binnenzwembad Bladel
    VHP inzake Binnenzwembad Egyptische Poort

    Toezeggingen

    Titel
    Voorgesteld binnenzwembad wedstrijdbadformaat?
  15. 7.2

    Op 27 juni 2024 is de Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne in werking getreden. Deze wet regelt dat het college van burgemeester en wethouders zorg draagt voor de materiële en immateriële opvang van ontheemden. Het college heeft de taak om leefgeld te verstrekken en een verplichte eigen bijdrage van een ontheemde te innen die verblijft in de gemeentelijke opvang en inkomsten heeft. Deze taak is per 1 juli jl. ingegaan en gemeenten hebben tot 1 januari 2025 om tot implementatie over te gaan.


    Om deze taken onder te brengen bij KempenPlus dient de gemeenschappelijke regeling (GR) gewijzigd te worden. Daartoe krijgen de gemeenteraden eerst de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. In november worden de gemeenteraden (na verwerking van de zienswijzen) gevraagd om toestemming te geven om de gemeenschappelijke regeling te wijzigen

    Voorgesteld besluit

    1. Geen zienswijze in te dienen op de voorgestelde 2e wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoeringsorganisatie Participatiebedrijf KempenPlus per 27 juni 2024, zoals beschreven in de bijlage: 24.20707

    Besluit

    De commissie oordeelt het voorstel voldoende voorbereid voor finale standpuntbepaling en dat geen specifieke punten uit de commissie zijn overgebleven voor bediscussiëring door de gemeenteraad.
    De commissie adviseert de gemeenteraad om dit raadsvoorstel ongewijzigd als hamerstuk te behandelen in de raadsvergadering van 12 september 2024, en daarmee conform het voorstel van het college te stemmen.

  16. 8

    Besluit

    -

    Portefeuillehouder Jansen geeft aan schriftelijk terug te komen op de vraag van het CDA inzake het gebruik van leslokaal de Puf in Hapert.
    In reactie op een vraag van het CDA, geeft portefeuillehouder Van Dongen aan dat onderhoud/herstel aan de speeltuin aan het Gagelplein (voetbalgedeelte) nog dit kalenderjaar wordt opgenomen in de planning.
    In reactie op een vraag van PRO5, legt wethouder Jansen uit dat muziekdocenten die voldoen aan de criteria de gemeente kunnen verzoeken om op de lijst voor muzikale vorming opgenomen te worden, zodat zijn/haar muziekleerlingen in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Mevrouw Van Gorp roept het college op dit te vermelden op de gemeentelijke website.

  17. 9

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering van de commissie Inwoners om 20.37 uur.

    Besluitvorming over de geagendeerde raadsvoorstellen vindt plaats op donderdag 12 september 2024.